Bataille, eksistensen og økologien
For ganske nylig udkom den franske tænker Georges Batailles ‘Den forbandende del (et uddrag) & Himmelske legemer’ på forlaget Mindspace. Det markerer vi med to korte foredrag (20 min hver), der sætter fokus på Batailles filosofi og sætter den i kontekst. Efterfølgende vil der være plads til spørgsmål, kommentarer og samtale med foredragholderne.
Bataille og økologien
‘Den forbandende del’ er Georges Batailles politisk økonomiske teori, hvor han indvarsler en kopernikansk vending i, hvordan vi tænker økonomi, vores materielle grundlag, livets overflod og den energi, vi har til rådighed. Livet er ødselt og flyder over sine breder, hvilket udmunder sig i ”livets pres” på omgivelserne og grænsedragning. Den ultimative grænse for livets udfoldelse er biosfæren. Livets ødselhed må forstås som et kosmisk fænomen, og i den forstand foregriber Bataille både forestillingen om det planetære og økologi.
Filosof Jon Auring Grimm vil fokusere på de økologiske og planetære perspektiver i Batailles tænkning og forbinde den med nyere tids Earth System Science og Gaia-teori.
Om
Jon Auring Grimm: Jon Auring Grimm er filosof, mag.art. og ph.d.-studerende ved Aarhus Universitet. Han er medstifter af Eksistensfilosofisk Akademi, teaterkonsulent, kulturformidler og medhovedarrangør af den internationale konference BatailleNow afholdt i Athen 2023. Hans ph.d.-projekt omhandler "generel økologi," natursyn og poesi, hvor Georges Bataille, Inger Christensen og Eros er centrale "samtalepartnere."
Bataille og eksistensen
Bataille udfolder sine tanker om økonomi i en tid, hvor eksistensfilosofien går sin sejrsgang over store dele af verden. I artikelen fra 1947 ‘De l'Existentialisme au primat de l'économie’ (Fra eksistentialisme til økonomiens primat) forklarer Bataille selv den økonomiske tænkningens forrang over den herskende eksistentialisme. Men her bliver det også klart, at den økonomiske vending Bataille gør sig til fortaler for, snarere er en kropslig og kosmisk radikalisering af eksistenstænkningen, og en økonomi over de energier, drifter og instinkter, der udgør vores liv.
Filosof Stine Zink Kaasgaard vil, med udgangspunkt i nævnte artikel, forholde Batailles generelle økonomi til eksistentialismen og især Kierkegaard.
Om
Stine Zink Kaasgaard: Stine Zink Kaasgaard, ph.d. fra Søren Kierkegaard Forskningscenteret, Københavns Universitet; cand.mag. i filosofi, Aarhus Universitet. Oversætter fra fransk-dansk, engelsk-dansk, dansk-engelsk, spansk-dansk. Medstifter af Eksistensfilosofisk Akademi og foredragsholder. Hun har skrevet en afhandling om Søren Kierkegaard og Ludwig Wittgenstein og har siden beskæftiget sig med eksistensfilosofi i bred forstand. Hun har oversat ’Den Forbandede del (et uddrag) og himmelske legemer’ til dansk.
Det er første gang, at bogens første del foreligger i dansk oversættelse. Bogen er udgivet på forlaget Mindspace.
Den forbandede del (et uddrag) og Himmelske legemer er en del af bogserien AFTRYK, der samler korte og vedkommende filosofiske tekster med væsentlig virkningshistorie. Jon Auring Grimm har skrevet introduktionen til teksten, der gør den relevant for studerende såvel som andre læsere med interesse for soløkonomi, kosmisk filosofi og det unyttige.
’Del af labyrinten’ og ’Hemmelighedstilstanden’ er sammenflettet i denne udgave af Inger Christensens essays. Begge kredser om en samlet verdensforståelse med udspring i poesien og litteraturhistorien – og ordene strømmer af sted på siderne, hvor man som læser, kun kan hæfte sig på sprogstrømmen og håbe, man når med helt ud i universets vidder.
Det er interessant læsning for folk med hang til filosofi og en interesse i, hvordan og under hvilke omstændigheder, sprog og kunst bliver til. Et eksempel på Inger Christensens undersøgelse er teksten ’Afrealisering’. Christensen skriver om, at vi alle ved, hvad det vil sige at realisere noget, men hvad er dets modsætning? Hun skriver således for overhovedet at lade ordet findes: ”For at give ordet en chance vil jeg begynde med at lade det forekomme i udtrykket: jeg afrealiserer mig selv. Jeg går ud fra at dette udtryk betyder noget, og jeg sætter mig for at finde frem til denne betydning.” Grebet er interessant og giver et indblik i, hvordan digterens hjerne fungerer; at denne nogle gange bevæger sig ind i tomme rum og skriver en mening frem gennem tankeeksperimenter.